發新話題

[OT]椰頭 - 黑暗快要來臨 (原曲 : 中島美嘉 - Life)

[OT]椰頭 - 黑暗快要來臨 (原曲 : 中島美嘉 - Life)

哈,,玩改篇人地既歌,,,,XD
d詞係我自己填呀,,有少少亂黎,,,,
有少少"黑色"的元素,
最近發生了很多事,一時之間都唔知點算好,
所以填了這一份詞出來,哈哈!!
在聽詞之前,希望你地睇下下面一段文字再聽歌!XD
p.s. 支咪真係快要死了,所以音質較差,不要怪它,是我硬要放他上台的!XD

http://www.zshare.net/audio/712325647ee67972/

椰頭 - 黑暗快要來臨
(OT:中島美嘉 - lIFE)
改篇詞:椰頭

天 不知覺地在變暗
這地球 已生滿細菌 跪在街中抖震
很 多失去過而未慨嘆 沿著世間走還未應許 失去眼淚

啊 當黑暗來臨 這日就似黃昏
這些人別振奮 皆因所有顧忌都因你自卑
"純熟好奇 從沒妒忌 捨不得你"

#黑色的樂韻 停留心裡給我指引
黑色的城鎮 從未相信仍然可變更
隨著地球給永遠火化 望見醜陋生命全都吵架你傷我殘
不可能存在嗎?#

心 不知覺地在變暗
吻著誰 也吸引眾生 亦避開這一吻
很 相信友誼未變掛 沿著世間走還未應許 失去眼淚

當黑暗來臨 這日就似黃昏
這些人別振奮 皆因所有顧忌都因你自卑
"純熟好奇 從沒妒忌 捨不得你"

Re #

傷心嗎? 記得嗎?
試過不想再記掛
Oh life Oh life...
這黑暗快來臨 全都解心中癮
For Life....

Re #

黑色已步近 殘留心底給我指引
隨著黑暗將這晚火化 望見醜陋生命全都吵架你傷我殘
這都是人類嗎?

黑色已步近 殘留心底給我指引
隨著黑暗將這晚火化 望見醜陋生命全都吵架你傷我殘
這都是人類嗎?

---------------------------------

黑暗要來臨了,
地球要被破壞了.
地球本是一個美麗的東西,

但是就生存了我們這一種人類,
就好像生物都會生存有毒的細菌一樣,
不停不停地破壞地球,

亦同時,會看得出人類的本性,
人類都只會說謊
去利用別人,
誰會明白呢?
人類的心是多醜陋,

一邊跟你友好,一邊在對付你,
利用你對他的同情心,
就只會出賣你,玩死你,杯葛你,
當你留流出一點點不開心的表情,
這些人就會更加開心!

又或者,就算是簡簡單單的愛情,
不管是異性或同性,
都會受到外面各界的人評擊,
說你這樣那樣的,給外界歧視,
你亦會給他們影響!

每一個人都會有這一種心態,
但是為什麼要用這一種行為都對人呢?
只會批評別人的人真的很可憐!
只會在別人的傷心中尋找開心的人就更加可憐!

每一個人都只是互相利用,
就算現在一秒是朋友,
沒有人知道下一秒他會唔會跟你成為敵人,
別得意忘形!!

不停不停地循環,
人類就只會做這些東西,
人類只會存有自私跟欲望,,
為求目的不擇手段!

當真正的危險在你面前時,
總會說一些保護自己的說話吧??
"對不起呀!我不是有心的!只是好奇!!"
"我沒有妒忌你們呀!不要誤會!"
"我怎麼會捨得你離開呀?我們是好朋友呀!!"
到了現在,說什麼都沒有用了,,

黑色的世代要來臨了,
原因是我們這一班自私的人類,
你們準備好沒有?

本帖最近評分記錄
  • a-yu ♥威望♥ +10 精品文章 2010-1-21 21:32

我幾中意隻歌講o既野
其實你改歌名方面可以改得好d
e.g.呢隻可以叫黑色世界
型d可以叫Black world
哈哈哈 我亂黎架xdddddddddddddddddd
p.s.其實我之前第1次聽呢隻歌 系因為d人話隻歌有鬼

引用:
原帖由 K1M`;] 於 2010-1-15 17:00 發表
我幾中意隻歌講o既野
其實你改歌名方面可以改得好d
e.g.呢隻可以叫黑色世界
型d可以叫Black world
哈哈哈 我亂黎架xdddddddddddddddddd
p.s.其實我之前第1次聽呢隻歌 系因為d人話隻歌有鬼
唔知呀,,諗唔到叫咩名好!!XD
改名,,其實我都係亂黎架,,哈哈!!
係呀,,我cut左純音樂之後,聽得仲明顯,,,
起哂雞皮,,,,,

你改詞改得好好 好順口啊 演繹都唔錯

引用:
原帖由 nganying 於 2010-1-15 19:45 發表
你改詞改得好好 好順口啊 演繹都唔錯
多謝哂!!!!
份詞寫左好多我心入面既說話!!=v=

引用:
原帖由 椰頭 於 2010-1-15 17:07 發表

唔知呀,,諗唔到叫咩名好!!XD
改名,,其實我都係亂黎架,,哈哈!!
係呀,,我cut左純音樂之後,聽得仲明顯,,,
起哂雞皮,,,,,
是嗎????
邊段gar??
點解唔覺嘅~~~~~~
☆I♥Sherman★

你聽返原曲<Life>呀~
由1:15開始聽,到左1:17到1:18個陣,
會聽到一把女仔聲講"媽媽(日文)"!
唔會係和音!!!
細心聽就聽到呀~~

發新話題